Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tra`imo od osniva~a preispitivanje cjelokupnog poslovanja NIU »Hrvatska rije~«

»Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iznenađen je neutemeljenim optužbama što ih je iznio na račun ove stranke i Hrvatskog nacionalnog vijeća direktor u ostavci NIU ‘Hrvatska riječ’ na vlastitoj konferenciji za tisak« navodi se u priopćenju koje je uputila ova stranka.
»DSHV smatra da je akt osnivača o smjeni Upravnog odbora ‘Hrvatske riječi’ pravno valjan, te da Hrvatsko nacionalno vijeće radi po istim pravnim propisima po kojima u Republici Srbiji rade i sva ostala vijeća nacionalnih manjina, s istim trajanjem mandata kao što je to slučaj i s Vijećem naše nacionalne manjine, a što je jako dobro poznato i direktoru u ostavci«.
DSHV potvrđuje da je bio nezadovoljan radom direktora NIU ‘Hrvatska riječ’ »jer za vrijeme svog mandata, a obnašao je dugo uz to i dužnost glavnog i odgovornog urednika, nitko nije doznao kako tjednik stiže do čitatelja, stvarnu tiražu lista, te koliki se novac troši u ovoj kući, budući o tome nije nikada bio informiran osnivač, a list je bez znanja osnivača počeo financirati i informativne biltene drugih udruga. DSHV uz to ističe kako je za smjenu Upravnog odbora glasovao tek dio vijećnika iz DSHV-a.
»Što je najapsurdnije, direktor u ostavci optužuje DSHV da u 21. stoljeću traži smjenu novinara. Očito je da direktor u ostavci ima potpuno pogrešna stajališta o kretanjima u svijetu, jer, izgleda, smatra sebe nedodirljivim« kaže se u priopćenju. 
Dalje se navodi kako je »direktor ‘Hrvatske riječi’ trebao iznijeti na konferenciji da je telefonski pozivao neke članove vijeća osnivača da ne dođu na sjednicu, gdje će biti rasprava o Upravnom odboru ‘Hrvatske riječi’, kako bi se izbjegao kvorum, što bi bio razlog da ga osnivač smijeni, a ne da prihvati ostavku«.
»S obzirom da DSHV ima svoje vijećnike kod osnivača tražimo preko njih da se ispita cjelokupno poslovanje NIU ‘Hrvatska riječ’ putem financijskih stručnjaka i o tome konačno pruži objektivan prikaz osnivaču. Pri ovome smatramo da novi Upravni odbor NIU ‘Hrvatska riječ’ treba ispitati i zakonitost sklopljenog ugovora o radu na neodređeno vrijeme što ga je sada direktor u ostavci tijekom svog direktorskog mandata sklopio sa svojom kućom, a kojim je ugovorom sebi osigurao radni odnos na neodređeno vrijeme bez znanja osnivača« navodi se u priopćenju, koje je potpisao predsjednik stranke Petar Kuntić, te se izražava nada da će »novi Upravni odbor i budući direktor, a uz korektnu suradnju s Hrvatskim nacionalnim vijećem, biti ravnopravni partneri u pronalaženju bolje budućnosti NIU ‘Hrvatske riječi’ na zadovoljstvo svih pripadnika hrvatske nacionalne manjine.                              
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika